Raamattu määrittelee uskon lujaksi luottamukseksi siihen, mitä ei voida nähdä (Hebr 11:1). Usko on siis turvautumista Jumalan sanassaan antamiin lupauksiin ja siihen, että Jumala toimii aina sanansa mukaisesti ja että Jumala toimii vain rakkaudesta, koska hän on rakkaus!

Jeesuksen aikana fariseukset ja muut juutalaisten johtomiehet vaativat Jeesukselta merkkiä taivaasta, jotta olisivat voineet uskoa hänen olevan se luvattu Messias, josta he olivat kirjoituksista lukeneet. He toisin sanoen halusivat konkreettisia todisteita eli näkemistä voidakseen uskoa! Kuitenkaan todistetun tapahtuman hyväksymisessä ei ole kysymys uskosta vaan tietämisestä ja vaikka he olivat saaneet olla todistamassa lukuisia Jeesuksen tekemiä ihmeitä eivät ne olleet luoneet heihin uskoa. Kun Jeesus oli noussut kuolleista ja hauta oli tyhjä, lahjoivat juutalaisten johtomiehet vartijat valehtelemaan, että nämä olivat nukkuneet ja että Jeesuksen ruumis oli sillä aikaa varastettu. He siis eivät epäilleet Jeesuksen ylösnousemuksen tapahtumista, mutta silti se ei luonut heihin uskoa.

Raamattu toteaa selvästi, että usko on Jumalan antama lahja ihmiselle ja että ihmisessä itsessään ei ole uskoa vaan se on aina Pyhän Hengen vaikuttamaa toimintaa ihmisessä. Jeesushan totesi, että jos meissä olisi uskoa sinapinsiemenen verran, voisimme siirtää vuoria(Matt. 17: 20).

Tämä Raamatun kohta on usein tulkittu niin, että meidän pitäisi yrittää kaivaa itsestämme tuo sinapinsiemenen määrä uskoa,että ihmeet ja merkit alkaisivat toteutua ja tämä on synnyttänyt ahdistusta ja epätoivoista puristamista uskon aikaansaamiseksi. Kuitenkin Jeesuksen opetus on selkeä: koska missään ei vuoret ole koskaan siirtyneet ihmisen uskolla, ei meissä itsessämme ole uskoa edes tuota sinapinsiemenen vertaa vaan usko on aina Jumalan työtä meissä!

Paavali opettaa, että usko tulee kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana( Room. 10: 17). Uskoa siis voi synnyttää vain Jumalan sana ja Pyhä Henki, joka kirkastaa Kristusta, joka oli lihaksi tullut Jumalan sana(Joh.1:14).

Ihmeet ja merkit, enempää kuin meidän inhimillinen ymmärryksemme eivät voi luoda meihin uskoa vaan sen tekee Jumala sanansa kautta, jota Pyhä Henki kirkastaa! Myöskään ihmeet ja merkit eivät kykene luomaan uskoa, vaan ihmeet ja merkit seuraavat julistettua Jumalan sanaa.

Pidetään siis kiinni Jumalan sanasta ja turvaudutaan hänen lupauksiinsa, sillä se on ainoa tie Jeesuksen luo!

Matti Lappalainen, pastori