Kaavin Helluntaiseurakunta on Suomen Helluntaiherätykseen kuuluva itsenäinen yhdistys srk:nta. Seurakuntaan kuuluu tällä hetkellä 110 jäsentä, joista n. 30 asuu Juankosken suunnalla ja loput Kaavin alueella. Seurakuntaa johtaa vanhemmisto ja srk:n työntekijä. Seurakunnan yhteiset päätökset tehdään seurakunnan vuosittaisessa vuosikokouksessa ja siinä kaikilla jäsenillä on äänivalta. Muuten yhdistyksen hallitus hoitaa käytännön hallinnollisia asioita. Kaavilla on seurakunnalla oma  rukoushuone. Seurakunnan päätehtävänä on toimia paikkakunnan ihmisten parhaaksi julistaen evankeliumia Jeesuksesta Vapahtajasta ja lähimmäisiä ihan diakoniatyön muodossa auttaen. Lisäksi tehtävänä on viedä pelastus Jeesuksessa kaikkeen maailmaan.

Seurakunta on alkanut muodostua ensin Kuopion rukouspiirinä 50 luvun taitteessa, jolloin Kuopiosta käytiin julistamassa Jeesusta pelastajana Kaavin ympäristössä. Herätyksen tuulet alkoivat puhallella erikoisesti Ahosenniemellä ja monia ihmisiä tuli uskoon. Ihmisten elämä muuttui, kun Jeesus antoi synnit anteeksi ja rauha tuli sydämeen. Isoja kastejuhlia järjestettiin Kosulanniemellä järven rannassa ja jopa yli kymmenen uudestisyntynyttä upotettiin kasteveteen vihkiytyen Kristusta seuraamaan. Kun ihmisiä alkoi näin mennä kasteelle, niin seurakunnan perustamista ruvettiin suunnittelemaan Tukiaisen Auliksen ja Viljo Voutilaisen ollessa puuhamiehinä. Ahosenniemellä ilosanomaa julistivat Matti Mustonen ja Lipposen Esko ja vielä Kyösti Roininen Rautavaaralta kävi eri puolilla Kaavia, Retusessa ja Sivakassa kokouksien pidossa. Vielä mainitsemisen arvoista on kuinka Pauli Kotkavuori bussinsa kanssa kiersi kokouksissa eri kylillä. Viimein seurakunnan ensi siemenet olivat niin voimakkaat, että v. -56-57 päätettiin perustaa ihan oma seurakunta Kaaville ja perustamassa oli n. 8-10 henkilöä. Tällä hetkellä on perustajajäseniä enää kaksi elossa, Aune Tolppanen ja Alma Keinänen. Herätysten tuulten puhallellessa perustettiin myös Juankoskelle rukouspiiri 80-luvun alussa. Väkeä kävi paljon hengellisissä tilaisuuksissa eikä televisiot ja viihde-elektroniikan ihmeet silloin kahlehtineet ihmisiä niiden äärelle. Jano elämänmuutokseen ja Jumalan puoleen oli suuri. Kun joukko oli kasvanut suureksi, niin rukoushuoneen rakentaminen tuli ajankohtaiseksi. Aluksi ajatus oli rakentaa sellainen herätyksen keskukseen eli Ahosenniemeen, mutta sitten kuitenkin päädyttiin rakentamaan Kaavin keskustaan yhteinen kokoontumispaikka. Joulukuussa -71 sitten vietettiin juhlalliset vihkiäiset, jossa Kuopion johtavat miehet olivat uutta rukoushuonetta siunaamassa. Sen jälkeen sukupolvesta toiseen perhekunnittain on tultu uskoon niin Kotakylällä, Kortteisessa sekä muualla ja ilosanomaa Jeesuksesta, kerrotaan edelleen suurella innolla, sillä Jeesus elää ja vaikuttaa edelleen. Aikaa on enää vähän ja Jeesus palaa hakemaan omansa taivaan juhliin, ja mahdollisimman moni halutaan mukaan taivaaseen.

Seurakunnan työntekijöinä ovat toimineet monet palvelijat :

Raimo Pitkänen 70-luvun alussa, Oiva Liukkonen 70-luvun puolivälissä, Vartiaisen Juhani n. v. 75- 80-luvun taitteeseen, Kari Sirkka 80-luvun alussa, Mauri Makkonen 80-luvun puolivälissä, Urpo Järvinen oli saarnaajana koko 90- luvun 11 vuotta, Pentti Viikilä v.2001-2008, v. 2001 Esko Hartikainen toimi n. 6kk evankelistana ja vielä muutaman kuukauden v. 2008, Pekka Saarinen palveli 2009-2011.Harri Tiainen 2012-2017 kevääseen. Lähetystyötäkin on kannatettu osakannatuksilla eri puolille maailmaa sillä Kyösti ja Aino Roininen palvelivat Etiopiassa pitkän aikajakson ja siinä seurakunta oli mukana. Tuomo Kauhasen lähtiessä Japaniin nousevan auringon maahan lähetystyötä tekemään, niin siinäkin seurakunta kannatti tätä työtä rahallisesti sekä rukouksin. Aili Heinosen lentäessä Boliviaan miehensä kanssa lähetyskentälle Kaavin seurakunta oli siinäkin mukana. Vuoden 2010 aikana Ilpo ja Irmeli Viljanen tuli seurakunnan osakannatukseen Espanjan kentälle Pilariin lähelle Torreviejan kaupunkia, joten edelleen ollaan lähetystyössä rukouksin ja kannatuksin.